Monday, December 19, 2011

Yhdeksästoista luukku: 7 wonders

7 wonders voitti Spiel des Jahresin Kennerspiel- eli pelinörttikategoriassa tänä vuonna. Se valittiin myös Suomen Vuoden aikuistenpeliksi (heti maailman vanhimman pelin jälkeen, tietty). Eikä suinkaan turhaan. Yleensäkin mä oon huomannut, että Spiel des Jahresia ei selvästikään anneta huonolle pelille. Toistaiseksi ainoa pettymys Spiel des Jahres -voittajissa on ollut Villa Paletti eikä sekään ole onnettoman huono. Kaikki muut ovat oikeasti hyviä.

7 wondersissa kullakin pelaajalla on johdettavanaan kaupunki, jossa sijaitsee yksi antiikin seitsemästä ihmeestä. Tarkoituksena on rakentaa kaupunkia, sivistää kansaa, käydä kauppaa ja vahvistaa sotavoimia. Kyseessä on käytännössä korttipeli, jossa on mukana pienet pelilaudat kunkin kaupungin erityispiirteitä osoittamassa sekä kolikoita ja pistemerkkejä pisteytyksen seuraamista helpottamaan. Peli jakautuu kolmeen aikakauteen, joista kullakin on omat korttinsa. Peliä käydään siten, että kullakin aikakaudella jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Kullakin vuorolla kaikki pelaavat yhden kortin pöytäänsä omaksi resurssikseen ja antavat jäljellä olevat korttinsa sen jälkeen viereiselle pelaajalle. Vuoroja pelataan kuusi ja yksi kortti jää siis jokaisen kädestä pelaamatta. On mun mielestä aika nerokasta, että kortit vaihtuvat koko ajan. Jokaisella vuorolla pitää siis miettiä sekä sitä, mikä kortti auttaisi itseä eniten että sitä, minkä kortin naapuri ehkä haluaisi ja kumpi on syytä pelata. Aikakauden lopuksi armeijat käyvät naapurien kanssa kähinää ja sitten haetaan uudet kortit.

7 wondersiin mahtuu kerralla 2-7 pelaajaa (Leaders-lisäosalla 8). Peliaika on pakkauksen mukaan 30 min, mutta ainakin meidän haparoivissa ensipeleissä (joiksi luetaan toistaiseksi kaikki meidän pelit) aikaa meni 45-60 min. Syynä tähän on se, että erilaisia kortteja on jopa rasittavan paljon, joskin niiden merkitys on nopeasti pääteltävissä, kunhan tajuaa eriväristen korttien keskinäisen eron. Säännöt ovat sen verran monimutkaiset (lukuisten erilaisten korttien takia), että keskittymiskyvyttömänä päivänä tätä ei voi opettaa. Mä oon vielä 7 wondersin kanssa opetteluvaiheessa, mutta toivon pääseväni pelaamaan tätä enemmän, koska tää on hyvä! Ehkä asiaa helpottaa se, että Joulupukki toi tän tänä vuonna Pikkusiskon talouteen. Ja ehkä myös joku muu lukija haluaisi tätä joskus pelata? Jossain peli-illassa tää kerran jo vilahtikin.

Vähän epäonnistunut kuva, mutta munasin pahasti ensimmäisen eikä riittänyt enää kiinnostusta heijastusten hoitamiseen

No comments: