Sunday, December 8, 2013

8: alaraajavaltimoiden angiografia

Angiografia tarkoittaa verisuonten kuvantamista. Perinteisessä angiografiassa (digital subtraction angiography) verisuoneen uitetaan katetri, jonka kautta injisoidaan varjoainetta ja kuvataan läpivalaisulaitteen kaltaisella angiolaitteella, kuinka verisuonet täyttyvät varjoaineella. TT-angiografiassa sama tehdään TT-kuvalla ja magneettiangiografiassa magneettilaitteella. Nyt käsitellään perinteistä angiografiaa.

Verisuonten kovettumasairaudessa (ateroskleroosi) verisuonten (käytännössä puhutaan nyt valtimoista) seinät muuttuvat kimmoisista koviksi ja niihin kehittyy kaventumaa aiheuttavia seinämäpaksuuntumia. Sydänlihasta ruokkivien valtimoiden ateroskleroosia kutsutaan sepelvaltimotaudiksi ja sen tutkiminen ja hoitaminen on kardiologien ja sydänkirurgien vastuulla. Alaraajoissa valtimonkovettumatauti aiheuttaa katkokävelyoiretta ja kuoliota ja sitä voidaan hoitaa lääkityksellä, ohitusleikkauksella tai pallolaajennuksin.

Alaraajan valtimonkovettumatautia epäiltäessä yleensä ensimmäinen tutkimus potilaan haastattelun jälkeen on verenpaineen mittaaminen nilkasta ja kädestä. Nilkan verenpaineen pitäisi olla kättä korkeampi. Jos näin ei ole, syntyy epäily alaraajan verenkierron riittämättömyydestä. Sitä sitten tutkitaan jollain angiografialla. Perinteisellä angiografialla tutkitaan alaraajan verisuonia ja jos sopiva kaventuma löytyy, voidaan se pallolaajentaa. Pallolaajennuksessa suonen kaventuman kohdalle viedään karan avulla paikalla laajennettava pallo, jota laajentamalla saadaan kaventuma laajennettua ja verenkierto parannettua. Pallolaajennusta varten kaventuman pitää olla paikallinen. Mikäli kovin pitkä suonenpätkä on kaventunut, on ohitusleikkaus parempi valinta.

2 comments:

hanna said...

tykätään täällä vovan kanssa sun lääketiede joulukalenterista!! kuvat on etenkin hienoja!

Elämyskameli said...

Mahtavaa kuulla! Etsin lisää kuvia jatkossa.